Moje hračka - Silhouette Cameo aneb pár rad pro začátečníky

Ahoj,

nějak jsem se k tomu nedostala něco vám napsat o své hračce plotru Silhouette Cameo, který jsem si pořídila letos v lednu.

Je to vlastně mašinka, kterou připojíte kabelem k počítači a ona vám vyřeže téměř cokoliv. Okruh materiálu, který řeže a možností co se s ní dá dělat je obrovský.

Jedna věc je na ní super, nemusíte být žádný super počítačový znalec, abyste si ji mohli pořídit, je malinká, takže nezabere moc místa a jednoduše je to miláček. Já ji budu říkat Siluetka.

V našich končinách ji lze koupit zde www.forart.cz. Je to oficiální dovozce, má opravdu super příslušenství a je spolehlivý. A hned mohu říci, že se vůbec nevyplatí pátrat v cizině, že by to tam bylo levnější. V tomto případě platí, že u nás koupíte jak Siluetku tak příslušenství za prima ceny.

zdroje fotek www.forart.cz

takhle vypadá


dá se také pořídít její mladší bráška Portrait

Rozdíl mezi nimi je pouze ve velikosti. Siluetka má šířku řezací podložky 33cm, takže se na něj vejde pohodlně scrapbookový papír a Portrait jen 22,5 tedy je na A4.

Nyní vám  řeknu co umí a poté přidám pár rad pro začátečníky. Upřímně zatím jsem zkusila tak 10% toho co umí, znáte to času je málo a den je tak krátký.

Moje práce :-) přání naleznete na www.broucek.cz

 


Siluetka funguje tak, že máte v počítači program (ten je dodáván na CD spolu s mašinkou) a v tomto programu si kreslíte tvary, které následně řežete. Pokud nejste zdatní malíři, tak je zde prima možnost si tvary (obrázky) koupit. Nejvýhodnější je udělat si "předplatné". Kdy měsíčně platíte určitou sumu a máte možnost stáhnout si vzory v o dost větší hodnotě. Já mám předplatné za necelých 15 dolarů a vzory mohu stahovat ve výši 50 dolarů. Daný kredit je třeba vyčerpat do dvou měsíců, poté propadá.


Průměrná cena jednoho vzoru je 99 centů, každý týden mají také výprodejové vzory ty jsou za polovic a také mají každý týden jeden vzor zadarmo. Občas mají velké akce, že dají vše za polovic. To je pak super.  Pokud by vám umřel počítač a vy jste přišli o všechny vzory již zakoupené, je zde možnost 3x si vše znovu stáhnout zmáčknutím jednoho tlačítka.

Na www stránku se vzory se dostanete přímo z programu, nemusíte používat žádný internetový prohlížeč. Vzory lze stahovat kdykoliv, dokud vám kredit stačí.

Pokud nechcete mít předplatné, existují předplacené karty, v hodnotě 10 nebo 25 dolarů nejčastěji. Když si takovou kartu koupíte, tak na ní je kód, ten zadáte u vašeho profilu na webu Silhouette a on vám naskočí kredit, ale v té samé výši jako je na předplacené kartě.

Všechny vzory jsou pro osobní použití, pokud byste chtěli využívat vzory komerčně, je tam možnost koupit si vzor v komerční ceně, to najdete u jednotlivých vzorů. Ne všechny lze komerčně používat.



Kromě vlastního malování a stahování obrázků lze také upravovat již existující obrázky například v JPG nebo PDF verzi a kdo má nadstavbu software pro profesionální práci, tak může používat i SVG soubory. Ty jsou hojně na internetu zdarma ke stáhnutí, protože je používají jiné vyřezávací mašinky hojně prodávané v USA (Cricut apod.).

Vlastní práce probíhá tak, že dáte na lepivou podložku papír, vložíte tlačítkem do mašinky a pak už obsluhujete počítač. Přesný postup vám mohu ukázat někdy v dalším článku na mém blogu.


1. Siluetka řeže papír

Je to paráda, můžete si udělat jakýkoliv výřez. Podklad na přáníčko, papírovou krabičku, papírové květiny, různé ozdoby na scrapbookové stránky a další.

Siluetka nemá ráda papíry velmi tenké gramáže. Ona je parádně vyřeže, ale ony se pak dost trhají kvůli lepivé podložce. A také nemá ráda zas moc tlusté papíry, do 300g je to maximum, pak s tím už zápasí.

2. Siluetka řeže látku

Pokud milujete textilní aplikace, tak je to přístroj pro vás. Na látku (doporučuji střední gramáže nejlépe bavlnu) se nažehlí vlizelín s papírkem, vřele doporučuji jejich originální, a pak za použití modrého nožíku se řeže. Jak na to naleznete návod v červnovém časopise Švadlenka.

3. Siluetka řeže folie

Můžete si vyrobit jakoukoliv nálepku. Můžete řezat plastové folie nebo na textil nažehlovací folie. Práce je to snadná a využití maximální.

4. Se Siluetkou si můžete vyřezat šablony

Pokud vám nejde malování na textil máte se Siluetkou vyhráno. Vyříznete si z originální folie obrázek. Strhnete papírek, přilepíte na textil nanesete barvu, necháte zaschnout, strhnete folii a máte hotovo. Je to prostě i pro výtvarné antitalenty.

5. Další kouzlení
- Siluetka může řezat zlatou, stříbrnou folii nalepovací
- folii která se lepí na sklo a to pak vypadá jako broušené
- folii se kterou si vyrobíte tabuli na psaní křídou
- lepivou folii, která na sobě poté drží ozdobné prášky - využití zejména pro scrapbook
- můžete si na speciální papír vytisknout tetování poté v Siluetce vyříznout a vyrobit si dočasnou ozdobu na tělo
- pokud milujete blýskavé věci, tak si můžete hrát s nažehlovacími kamínky

6. Můžete i malovat!
K příslušenství patří takzvané SKETCH PENS, místo nožíku se vloží pero no je to spíš takové gelové pero a ono vám to nakreslí cokoliv si umanete. Barvy jsou různé a musím říct, že to maluje parádně. Dá se to třeba využít na potisk skleniček na marmelády - perem si napíšete na folii  nápis třeba jahody 2013 a pak to hned vyříznete a lepíte. Nemusíte se bát, že byste ten nápis v programu museli kopírovat mnohokrát. Je tam i funkce rozmístění stejného motivu na stránku vícekrát.

Pokud nechcete kupovat originální pera, existuje i držák na pera, ale upřímně, ten je podle mě dost tenký, tlustou fixu do něj nedostanete a není to vhodné na každou psací potřebu, nejlépe se píše gelovými pery.

Příslušenství

Podložku dostanete spolu s koupí. Ale k Siluetce jsou další vychytávky. Rozhodně doporučuji si koupit  špachtli, tou se dobře odlepuje vyřízlý tvar z podložky a originální háček je zas prima na odlepování nálepek a podobně.

Taky si rovnou kupte kryt (ten látkový potah) aby se vám na mašinku neprášilo.

Pokud se nechystáte řezat látku, tak si vystačíte s černým nožíkem, ten naleznete v základu, ale pokud chcete řezat látku, dokupte modrý nožík.

A poslední rada na závěr. Nepočítejte s tím, že byste se Siluetkou něco vyráběli sériově. Je to opravdu plotr pro domácí hobby použití. Neřeže nějak moc rychle, takže není vhodný například k tomu, zásobit své scrap obchůdky výřezy, prostě se to nevyplatí. Je ale super pro originální tvorbu. To rozhodně!!!

Ukázky mého kouzlení se Siluetkou












KateCrafts

No comments:

Post a Comment

Instagram