Španělsko - Costa de la Luz

Ahoj,

dnes vám přináším trochu prázdninového povídání - o tom kam jsme se vydali na opožděnou dovolenou :-)

Kam jet? To byla otázka. Volba byla lehká, Turecko je moc blízko Sýrii, v Řecku jsme byli, Tunis a Egypt nepřicházel v úvahu. No a z těch nejjižnějších destinací nám cenově dostupných to vyhrál jih Španělska - Andalusie - pobřeží Costa de la Luz - provincie Huelva.

Text převzat z těchto stránek

Nejznámější místa a města
- Vnitrozemí: Sevilla , Granada , Cordóba , Sierra Nevada
Na svém jižním cípu je ohraničena Gibraltarským průlivem a tvoří jakýsi most mezi Evropou a Afrikou. Je omývána jak Středozemním mořem (Almería, Granada, Málaga), tak Atlantickým oceánem (Cádiz, Huelva).
Od východu k západu je pobřeží rozděleno na několik částí: Costa de Almería , Costa Tropical , Costa del sol , Costa de la Luz . 
Andalusii tvoří od roku 1833 celkem 8 provincií: Sevilla, Málaga, Granada, Córdoba, Cádiz, Huelva, Almería, Jaén. Za hlavní město celé oblasti je považována Sevilla , která je sídlem andaluského parlamentu a řady dalších institucí.
V Andalusii najedete nejenom krásné pláže, ale také řadu hor a pohoří. Nepředstavujte si však krásné české hory. Země je vyprahlá a suchá. Mezi nejvýznamnější pohoří patří Sierra Nevada , kde se dá v zimě velmi pěkně zalyžovat, a Sierra Morena, dále pak Cordillera Bética či Serranía de Ronda.
V posledních letech dochází ke značnému vysychání vodních toků, a tak se na řadě míst rozvíjejí programy podporující šetrné zacházení s vodou. Nejvýznamnější řeky: Guadalquivir, Guadiana, Guadalimar atd.
Rozloha: 87 268 km²





Když se rozhodnete pro pobřeží Costa de la Luz připravte se na to, že budete přistávat na letišti Fare v Portugalsku a čeká vás nejméně hodina cesty autobusem. Budete cestovat zajímavou krajinou, nejprve pahorkatinou na západě Portugalska a poté mírně zvlněnou španělskou krajinou. Uvidíte rozlehlé ovocné sady plné jablek a citrónů. Potkáte datlovníky a jiné palmy.

Jeli jsme mimo sezónu a trochu jsme se báli jaké to bude a musím říct, že super. Žádné přelidněné pláže, otravní prodejci, davy lidu. Pokud hledáte na dovolené opravdu klid, jeďte mimo sezónu. Počasí je velmi příjemné zejména pro děti, teploty jsme měli v průměru kolem 30 stupňů, večer už to nebylo na žádné velké koupání, ale zima rozhodně nebyla.

Vybrali jsme si hotel Solvasa Mazagón v malém městečku. Jeli  jsme s Firo tour. Spokojenost s cestovní kanceláří byla 100%. Hotel byl moc pěkný, čistý, velký. Pokoje opravdu královské - předsíň, obývák se velkým stolem a sedačkou, ložnice, koupelna s WC a kuchyňka (za poplatek).



Jídlo bylo průměrné, byla ho hromada, ale dost mastné. Hodně ryb a k tomu i další maso. Ovoce a zelenina super tak jak to je na jihu zvykem. Samozřejmě zmrzlina a hromada sladkostí.

Co mne překvapilo bylo, že u all inclusive je v ceně i alkohol nejen místní výroby jak se vždy v katalogu cestovních kanceláří píše, ale také známé značky jako Ballentines, Havana rum a další.

Mazagón je malé městečko a pár kilometrů od něj na západ je začátek národního parku. Možností na výlet je tam spousta, můžete jet na Palos de la Frontera, kde mají kopie lodí Kryštofa Colomba. Do Sevilly a na jiná místa. Samozřejmě za dost drahý peníz. Na vlastní pěst se dá také cestovat, ale zapomeňte na autobus. Mimo sezónu si jezdí jak chce a na autobusové zastávce NEMAJÍ jízdní řád. Na vlastní pěst jedině autem. My jsme moc necestovali prckovi se nejvíc líbilo u vody, ještě by z těch památek moc neměl. Tak jsme odpočívali a hráli golf.

Pláže jsou tam nádherné, písek jemný, příjemný. Pozvolný vstup do moře. Žádné kameny, kupa mušliček. Atlantický oceán byl na svou velikost dost teplý.

Mimo sezónu již na pláži nepotkáte otevřené bary ani lehátka. Pláže jsou ve Španělsku veřejné a tak stejně jsou lehátka vždy za poplatek, nikdy nejsou součástí hotelu. Takže nám to ani nevadilo. Měli jsme slunečník, ručníky a to stačilo.

Příští destinace bude Portugalsko - Algarve, přece jen je tam všechno tak nějak blíže. Zejména aquapark, oceanárium a golfová hřiště :-)

Nyní již s dobitou energií vstupuje pan Brouček do sezóny veletrhů :-) Jako první se na vás budu těšit v Ostravě!!!













KateCrafts

No comments:

Post a Comment

Instagram